Duiken bij OSVH


De hoofdactiviteit van Onderwater Sport Vereniging Hilversum is sportduiken in Nederlands water. Regelmatig wordt er gevraagd of er wel wat te zien is in dat donkere bruine water van Nederland.

Het antwoord is: JA. Geloof je het niet? Kom dan eens kijken aan de waterkant in Vinkeveen, de Spiegelplas of de Maarseveense plassen. De duikers staan ieder weekend weer te trappelen om in dat - volgens vele - donkere bruine water te stappen.  Elke duik is telkens weer een avontuur.

De snoekbaars komt veel voor in Nederlands water.

Om te kunnen en mogen duiken moet je in bezit zijn van een duikbrevet. Bij OSVH worden opleidingen gegeven, zodat je duikbrevetten van verschillende niveau's kunt behalen. Er zijn diverse brevet niveau's:

- 1 ster NOB brevet (Open Water Diver)

- 2 ster NOB brevet (Rescue Diver)

- 3 ster NOB brevet (Dive Master)

- 4 ster NOB brevet {specialties naar keuze}

Opleiding 1, 2 en 3 ster

Als lid van het OSVH bestaat de mogelijkheid om duikopleidingen conform de richtlijnen van het NOB te volgen. Hierbij moet niet worden gedacht aan een commercieel opleidingsinstituut zoals b.v. Padi, maar aan een club waar je leuk, recreatief kan duiken en daarnaast een opleiding kan volgen. De opleiding door gebrevetteerde instructeurs, op geheel vrijwillige basis, gegeven. Tijdens de opleiding worden zij bijgestaan door gebrevetteerde clubduik(st)ers met ruime ervaring, die vaak hun opleiding binnen OSVH hebben gedaan. De voormalige cursisten helpen dus de nieuwe cursisten. Als je de 1 ster opleiding gaat volgen, betaal je een iets verhoogd inschrijfgeld, maar alle andere opleidingen, die door OSVH worden aangeboden, zijn gratis (uitgezonderd boeken en lesmaterialen). De 1 ster cursisten kunnen gedurende de opleiding en indien mogelijk tot het einde van het jaar een duiksetje (fles, trimvest, 1e trap met 2 ademautomaten, console, dieptemeter en kompas) zonder aanvullende kosten lenen.

Ook de snoek kom je geregeld tegen. Bijvoorbeeld hier tijdens een nachtduik in de Gaasperplas.

De duikopleidingen beginnen meestal begin oktober. Als niet ervaren duiker, ook wel "nul sters" genoemd, begint de praktijk opleiding in het zwembad. Tijdens het najaar en winter wordt zowel theorie en praktijk gegeven, zodat de 'nul sters' goed voorbereid begin april het buitenwater in kunnen. De buitenwater opleiding loopt van april t/m juni wat ruim voldoende is om alle buitenwater oefeningen goed onder de knie te krijgen. Hiermee is dan het 1* brevet behaald. De opleiding voor 2 en 3 sters start ook in oktober. Te beginnen met de theorie. De buitenwater opleiding kan gestart worden in dezelfde periode als de 1 ster duik opleiding.

What's next?

Indien voldoende belangstelling en bereidheid van de instructeurs kunnen nog diverse specialisaties worden gevolgd, bv:

Droogpak Duiken

Zoeken en Bergen

IJsduiken

etc.

Opleidingen tot instructeur zijn via de NOB te volgen. Indien verder geen opleiding meer wordt gevolgd, blijft OSVH een leuke club om recreatief mee te duiken. Zo wordt er door de OSVH-duik(st)ers, nieuwe plassen in Nederland bezocht. Uiteraard wordt Zeeland regelmatig in de duikplannig opgenomen. De 3 ster duik(st)ers regelen onderling ook wel eens een Noordzee duik. Daarnaast heeft de OSVH nog een zeer actieve evenementen commissie, welke garant staat voor een hoop gezellige en sportieve activiteiten!

Heb je interesse of vragen? Neem contact op via Facebook, Instagram of e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.