Onderwaterhockey bij OSVH

Spelers onderwaterhockey OSVH


OSVH heeft elke woensdagavond een clubavond in het zwembad “De Lieberg” te Hilversum. Van 20.00 tot 21.30 uur heeft OSVH het diepe bad tot haar beschikking.

Elke woensdag van 20.00 tot 20.30 uur kun je deelnemen aan de conditietraining, de snorkel-opleiding en/of onderwaterhockey-instructie, verzorgd door de OWH trainer. Van 20.30 tot 21.30 uur wordt er op het onderwaterhockeyveld onderwaterhockey gespeeld.

Naar behoefte worden er extra trainingsavonden georganiseerd om te werken aan de uitvoering van diverse tactieken en technieken.

 

Wat is onderwaterhockey (OWH)?

Onderwaterhockey is een sport die, zoals de naam al zegt, zich voornamelijk onder water afspeelt, op de zwembadbodem. OWH wordt gespeeld met teams van 10 personen. Een team kan bestaan uit mannen en vrouwen door elkaar. Op nationaal niveau heeft Nederland dames- en heren teams. De dames zijn over het algemeen wel in de minderheid, in Nederland is ongeveer een op de vijf spelers vrouw. Tijdens een wedstrijd liggen er 6 spelers in het water en zitten 4 wissels op de kant. Wisselen kan altijd en onbeperkt. 

 

Bij de start van het spel ligt de puck in
het midden van het speelveld.

Hier nog een voorbeeld van het spel
door de ogen van een speler.

Voor meer filmpjes ga dan naar de oefeneningen pagina van onderwaterhockey.

 

Wat heb je nodig?

Om deel te kunnen nemen aan het onderwaterhockey beschik je zelf over een duikbril, een snorkel, handschoen, stick en binnenwatervinnen.

  • De duikbril moet 2 aparte glazen hebben, zodat de puck het glas niet kan breken.
  • Voor deelname aan de competitie beschik je zelf over een (zelfgemaakte) zwarte en een witte stick volgens officiële maatvoering (zie hiervoor reglementen NOB).
  • Voor deelname aan wedstrijden beschik je over een (zelfgemaakte) handschoen in een contrasterende kleur van de sticks. Deze is alleen nodig voor de speelhand. De handschoen is bedoeld om je hand te  beschermen tegen scherpe randjes aan de zwembadtegels en aanrakingen met de puck of andere sticks. Om die reden is de handschoen bedekt met een laag siliconen.
  • Je hebt een cap nodig met oorbeschermers om je trommelvliezen te beschermen bij het per ongeluk in contact komen met de tegenstander. Verder heeft de cap een kleur (blauw of wit) om aan te geven wie bij welk team hoort. De cap heeft een nummer, voor de administratie van spelers tijdens wedstrijden.
  • De cap krijg je in bruikleen van OSVH.
  • Een geldige sportmedische keuring. De keuring dient afgetekend te worden in het logboek dat je na inschrijving via de NOB in bezit krijgt.
  • Voor deelname aan de competitie en toernooien beschik je over een spelerskaart. Deze wordt door de contactpersoon van de onderwaterhockeycommissie aangevraagd bij de NOB. 
Bril met snorkelVinHandschoenenSticksPucks
ImageGen.png 410316_avanti_excel_2.png alt alt

 

Competitie/toernooien.

OSVH komt met 1 onderwaterhockey-team uit in de Nederlandse competitie. Onderwaterhockey wordt gespeeld in een hoofd-, eerste- en tweede klasse. Er is een aparte damesklasse.  Naast de opleiding, training en competitie neemt OSVH deel aan diverse leuke toernooien. Tenslotte organiseert OSVH haar eigen toernooi, waarbij verschillende teams uit Nederland worden uitgenodigd om de krachten met elkaar te meten.

Kortom, OSVH heeft een actieve en gezellige onderwaterhockeyafdeling, die draait op enthousiaste onderwaterhockeyliefhebbers.

 

Het Speelveld.

Het speelveld varieert nogal eens. Er zijn wel officiële maten, waarop internationale toernooien worden gespeeld, maar in de Nederlandse competitie hangt het speelveld af van het zwembad. De diepte varieert van ca. 2 meter tot 3,65 meter. Over het algemeen wordt er in zwembaden met een vlakke bodem op een diepte van 2 meter gespeeld over de gehele lengte van het bad (25 meter), of in zwembaden met een diep gedeelte over de breedte van dat diepe bassin. Aan beide zijden van het veld bevindt zich een doel, een open metalen bak, een soort knikkergoot. De wedstrijden worden gespeeld met 6 tegen 6 spelers in het water. Het is belangrijk dat het team goed op elkaar ingespeeld is, omdat onder water niet gecommuniceerd kan worden. De enige mogelijkheid is door met je stick op de bodem te tikken om te laten weten dat je er bent. De tactiek is daarom ook erg belangrijk. Er is bij onderwaterhockey geen keeper, dus de 6 spelers zijn allen veldspelers. Er zijn met 6 personen veel verschillende opstellingen te bedenken, maar over het algemeen is er wel een verdediging, een middenveld en een aanval.

Het spel wordt begeleid door een aantal scheidsrechters. Een hoofdscheidsrechter op de kant en twee waterscheidsrechters. Deze waterscheidsrechters volgen het spel in het water en communiceren met handsignalen met de hoofdscheidsrechter. Deze bedient het geluidssignaal. Dit is meestal een ijzeren staaf die in het water hangt waarop geslagen wordt.Een officiële wedstrijd duurt twee keer een kwartier met drie minuten rust ertussen. Op vriendschappelijke toernooien wordt vaak maar een helft gespeeld.

 

Geschiedenis van het OWH.

Onderwaterhockey is, net als veel andere teamsporten, ontstaan in Engeland. In de jaren 50 zochten duikverenigingen naar een activiteit die zij in de winter konden doen naast of ter vervanging van saaie conditietrainingen. De sport kreeg origineel de naam Octopush mee. In Engeland wordt het ook nog steeds zo genoemd. Bij de British Octopush Association kun je precies lezen hoe de sport ontwikkeld is.

Ook Nederland kwam uiteindelijk in contact met het spel. Dit is gebeurd via een lid van de Duikvereniging Baracuda, gevestigd in Den Haag. Daarna verspreide het spel zich in Nederland al vrij snel over de verschillende duik- en zwemverenigingen. In 1973 werd de eerste Nederlandse competitie gespeeld. Deze bestond uit twee regio's met een nationaal eindtoernooi. Inmiddels wordt onderwaterhockey actief gespeeld door zo'n 40 teams in Nederland. Dit alles gebeurt onder het toezicht van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB).

Op dit moment wordt onderwaterhockey in 42 landen gespeeld. De bekendste zijn; Nederland, Engeland, Frankrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Canada en de VS. Maar ook in landen als Hongarije, Duitsland, Ierland, Schotland, Argentinië en zelfs Zimbabwe word onderwaterhockey gespeeld.

Hieronder een filmpje van duik- en onderwaterhockey club Aqua Viva met een mooie uitleg wat onderwaterhockey nu precies is.

 

Heb je interesse of vragen? Neem contact op via Facebook, Instagram of e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kom op woensdagavond om 20:30 uur naar de training om onderwaterhockey uit te proberen. Als je geen uitrusting hebt, zorgen wij daarvoor.