Informatie nieuwe leden

Welkom bij de OnderwaterSport Vereniging Hilversum (OSVH)!

Als je lid wilt worden of net lid bent geworden van de OnderwaterSport Vereniging Hilversum (OSVH) zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je krijgt in korte tijd veel informatie, documentatie en richtlijnen. Om het je makkelijk te maken hebben we de belangrijkste zaken in op een rijtje gezet.

Wie zijn we?

De OSVH is een niet-commerciële organisatie die zich sinds 1975 ten doel stelt de onderwatersport te beoefenen en deze sport in de ruimste zin te stimuleren. Een mond vol, maar in de praktijk komt het er op neer dat we een club zijn met enthousiaste mensen die graag onderwater zijn. We duiken, spelen onderwaterhockey of onderwaterrugby en snorkelen in verenigingsverband. Natuurlijk praten we nog na over het verloop van de activiteiten met een drankje en een snack aan de bar in het zwembad of voorzien we ons zelf van lekkernijen op de duiklocatie / terras in de buurt van de duikstek.


De OSVH is aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB).
We zijn een vereniging met ca. 80 leden. Lid worden van de vereniging kan vanaf de leeftijd van 14 jaar.
De OSVH heeft, naast een bestuur, diverse commissies die – op vrijwillige basis – actief bezig zijn met planning, training en uitvoering van de verenigingsactiviteiten. Enkele mensen waar je al snel mee te maken krijgt zijn:

functie:

voorzitter

secretaris

penningmeester

naam:

Clement Roest

Jeroen Brandenburg

Jan van Vliet

e-mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Ik wil lid worden -> Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wat bieden wij?

 • trainingsfaciliteiten op woensdagavond van 2000 tot 2130 in zwembad de Lieberg te Hilversum
 • conditie-training in het zwembad
 • spelavonden voor alle leden
 • duikopleidingen NOB 1,2,3 en 4 ster duikniveau ( ‘open-water’ tot ‘divemaster’ ) in binnen- en buitenwater
 • diverse ‘specialties’
 • onderwaterhockey
 • onderwaterrugby
 • clubduiken op diverse locaties in Nederland
 • Zeelandweekenden in voor- en najaar en bij voldoende belangstelling buitenlandse reizen en nog diverse andere clubevenementen
 • lidmaatschap bij de NOB, inclusief een collectieve aansprakelijkheid- en ongevallen verzekering en 10x per jaar het magazine voor duikend Nederland, de Onderwatersport (details zie www.onderwatersport.org)
 • het digitale verenigingsblad Blub, dat zes keer per jaar verschijnt, met onder meer aankondigingen van onze activiteiten en verhalen over toernooien, evenementen en persoonlijke duikervaringen

Kortom, de OSVH is een levendige en gezellige vereniging die draait op vele enthousiaste vrijwilligers.

Een vereniging door en voor de leden!
Ik wil lid worden -> Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Contributie

De contributie per jaar bedraagt €176 voor leden vanaf 18 jaar en €145 voor jeugdleden. Daarmee ben je niet alleen lid van OSVH maar ben je ook automatisch ingeschreven bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB).

Onze contributie loopt op kalenderjaarbasis, wat betekent dat je betaalt vanaf het moment van je lidmaatschap tot en met 31 december.
In november ontvang je een betaalverzoek voor het komende jaar. Daarnaast wordt er een borg van €55 in rekening gebracht.

- Rekening: NL16 RBRB 8841 6602 28 t.n.v. Onderwatersportvereniging Hilversum OSVH.

Als je een duikopleiding gaat volgen, dan betaal je opleidingskosten:
- opleiding tot 1* brevet :  € 60 , dit is inclusief gebruik van duikvest, duikautomaat en duikfles
- opleiding tot 2* brevet :  € 30
- opleiding tot 3* brevet :  € 30
 
Tevens zijn er voor alle duikopleidingen bijkomende kosten voor lespakketten (en logboek).
Wil je weten wat de exacte kosten voor jou zijn, neem dan gerust contact op met de secretaris. 

Wat te doen om lid te worden?

 • Je meldt je aan bij de secretaris, van hem ontvang je een aanmeldingsformulier; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Je vult het aanmeldingsformulier volledig in; 
 • Je levert met je aanmeldingsformulier één recente pasfoto in voor de ledenadministratie;
 • Je levert met je aanmeldingsformulier een verklaring van je huisarts in, waarin staat dat hij geen bezwaar heeft tegen deelname door jou aan de onderwater/duiksport.

Dan ontvang je van de secretaris een bevestiging van je aanmelding met daarin opgenomen de kosten voor inschrijving, lidmaatschap en eventuele opleiding.

 • Je betaalt de verschuldigde kosten aan de OSVH;
 • Je laat je z.s.m. maar uiterlijk vier weken na ondertekenen van het aanmeldingsformulier medisch keuren. Informeer de hoofdtrainer over de uitslag van de keuring;

Na ontvangst van je betaling word je ingeschreven bij de NOB en ben je lid van de OSVH en de NOB. Je kunt nu deel gaan nemen aan de trainingen en/of de opleiding.
Ik wil lid worden -> Klik hier

Waar ontmoet je ons?

Elke woensdagavond kun je ons van 2000 tot 2130 uur vinden in het zwembad de Lieberg aan de Jan van der Heijdenstraat 170 in Hilversum. Na een half uurtje algemene conditietraining splitsen de leden zich op in de diverse activiteiten: onderwaterhockey, -rugby en duiken/snorkelen.

Daarnaast organiseert de OSVH regelmatig, meestal op zondagmorgen en in het voorjaar ook op donderdagavond, verenigingsduiken op diverse locaties in het land en kun je ons tegen komen op bijvoorbeeld een onderwaterhockey- of onderwaterrugby-toernooien. 

 
 

DUIKEN

Hoe zit de duikopleiding in elkaar?

De reguliere NOB duikopleiding bestaat uit drie internationaal erkende niveaus

 • 1* duikniveau (openwater diver)
 • 2* duikniveau (advanced diver)
 • 3* duikniveau (dive master)
 • 4* duikniveau

Heb je nog niet gedoken dan begin je met de 1* opleiding. Heb je al één of twee duikbrevetten (ook van een andere duik organisatie) dan kun je instromen in een van de vervolgopleidingen. Voor de juiste inschaling kan je navraag doen bij de hoofdtrainer.

Elke duikopleiding bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte, waarbij het praktijkgedeelte bestaat uit een zwembadgedeelte en een buitenwatergedeelte. Voor de 1* opleiding zijn er vijf tot zes zwembadlessen en voor de andere opleidingen twee.

De theorie, ca. vijf tot zes lessen, wordt gegeven op woensdagavond in de periode van september/oktober t/m februari/maart. De zwembadlessen worden in dezelfde periode op dezelfde dag gegeven. De buitenwaterlessen worden in de periode van april t/m juni gegeven.

Wanneer heb je wat nodig?

Bij inschrijving geef je aan welke opleiding je gaat volgen, de secretaris zorgt dan voor de bestelling van het juiste lespakket en een logboek. Voor de 1* opleiding geldt dat je na de eerste theorieles (september/oktober) geleerd hebt waar je op moet letten bij het aanschaffen van een duikbril, snorkel, lood en binnenvinnen. Dat is ook het moment om deze aan te schaffen.

Aan het einde van de theorie- en zwembadlessen ga je je oriënteren op de materialen voor het buitenwater. Dit is een duikpak (minimaal 7 mm), handschoenen, schoenen, buitenvinnen, duikmes, horloge en extra lood. Dit materiaal kan je aanschaffen of huren bij een duikzaak.

Het ‘setje’ (fles, automaten en trimvest) kan je zonder verdere kosten lenen van de vereniging. Dit setje mag je, na overleg met de materialen commissie in je bezit houden tot maximaal de maand september. De luchtvullingen zijn voor eigen rekening en je kan het ‘setje’ niet mee nemen op vakantie.

Voor de 2*, 3* en 4* opleidingen gaan we er van uit dat je eigen materialen hebt. Mocht je deze (nog) niet hebben, dan kan je bij de hoofdtrainer informatie krijgen wanneer wat nodig is.

Wanneer heb je les?

Het exacte rooster wordt van te voren bekend wordt gepubliceerd op de website en in het verenigingsblad. Hou in ieder geval rekening met het volgende:

 • Theorielessen: volgens rooster, op woensdag van 1930 tot 2100-2130 uur in een vergaderzaal in zwembad de Lieberg te Hilversum;
 • Zwembadlessen: volgens rooster, op woensdag van 2000 tot 2130 uur in het zwembad de Lieberg te Hilversum;
 • Buitenwaterlessen: volgens rooster op zondagmorgen en/of donderdagavond. Zondagmorgen (meestal 1000 uur) bij wissende duiklocaties. Donderdagavond om 2000 uur bij wisselende duiklocaties.

Ook voor ervaren duikers, die geen reguliere duikopleiding meer volgen is de OSVH een leuke club om bij te duiken. Het maakt niet uit of je bijvoorbeeld een Padi, SSI of IDD duiker bent, je kunt binnen je duikbevoegdheden gewoon met OSVH mee duiken. Indien je lang niet hebt gedoken hebt of alleen in warm water, raden we je aan om de eerste keer met een trainer mee te duiken. Meer informatie hierover kun je bij de hoofdtrainer krijgen.

Waarom met de OSVH duiken?

Duiken in verenigingsverband met de OSVH heeft diverse voordelen, zoals:

 • Duiken op wisselende duiklocaties (volgens duikplanning);
 • Tweemaal per jaar een lang weekend duiken in Zeeland;
 • Bij voldoende belangstelling jaarlijks een buitenland duikreis;
 • Veilig duiken door de aanwezigheid van een duikbegeleider met zuurstof- en EHBO-koffer;
 • Elk jaar wordt een (herhaling)cursus reanimatie verzorgd;
 • Conditie trainen en/of vrij zwemmen in het zwembad;
 • Gezelligheid door je hobby met andere te delen.

Wanneer duikt de OSVH?

De duikplanning wordt voor het duikseizoen gepubliceerd op de website en in het verenigingsblad.

Zondagmorgen (verzamelen meestal om 1000 uur) bij wisselende duiklocaties in de periode van 1 april tot ca. half oktober en donderdagavond in het voorjaar om 2000 uur bij wisselende duiklocaties in de buurt.

Wie is wie?

Heb je nog specifieke vragen over duiken? Neem dan gerust contact op met één van de volgende vrijwilligers:

functie:

hoofdtrainer & instructeur

instructeur

materialencommissaris

naam:

Ilona van den Brink

 

Clement Roest

e-mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Hier meer informatie over Duiken bij OSVH
Ik wil lid worden -> Klik hier

 

ONDERWATERRUGBY

Hoe zit het spel in elkaar?

Het doel van onderwaterrugby (OWR) is het plaatsen van een bal in de goal van de tegenpartij. De bal is zo groot als een handbal bal en gevuld met zout water. Eenvoudige natuurkunde leert, dat deze daardoor zinkt. De goal is niets anders dan een stalen mand van ongeveer 50 cm hoog. Deze wordt geplaatst op de bodem van het bad, aan de rand van het speelveld. De spelers van de tegenpartij mogen de speler die in balbezit is tegenhouden door hem / haar vast te houden en te proberen de bal te ontfutselen.

De lengte van het (officiële wedstrijd)speelveld ligt tussen de 12 en 18 meter, de breedte tussen 8 en 12 meter en de diepte tussen 3½ en 5 meter.

Wanneer wordt er getraind?

Elke woensdagavond wordt er in het zwembad de Lieberg getraind. Van 2000 tot 2030 uur is er de mogelijkheid om deel te nemen aan conditietraining.
Van 2030 tot 2130 uur wordt er een partijtje OWR gespeeld.

Hoe zit het met wedstrijden/competities en toernooien?

Het spel wordt gespeeld in twee teams, waarbij elk team maximaal vijftien spelers, inclusief keeper. Daarvan zijn er op elk moment maximaal zes in het water, vijf als wisselspeler en vier als reserve. Er mag onbeperkt gewisseld worden door middel van een vliegende wissel. Echter, de inkomende speler mag het water pas raken als de uitgaande speler het water helemaal uit is. De spelers dragen hun basis uitrusting, bestaande uit snorkel, duikbril en binnenwatervinnen, aangevuld met een waterpolo cap om de oren te beschermen (een oorperforatie is zo gebeurd).

Enkele spelregels zijn:

 • Je mag een speler alleen aanraken als deze in balbezit is.
 • Alle vormen van geweld (schoppen, slaan, krabben, schelden, enzovoort) zijn niet toegestaan, en dat geldt ook voor de keeper.
 • Het is verboden enig uitrustingsstuk van de tegenspeler aan te raken (bril, vliezen, cap, zwempak). Ook wanneer deze in balbezit is mag dat dus niet.

De OSVH neemt bij voldoende belangstelling mee aan toernooien, o.a. het toernooi om de Kölner Dom bokaal in Duitsland.

Wat heb je nodig?

Voor deelname aan de training beschik je zelf over een duikbril, een snorkel, en binnenwatervinnen.

Ook heb je een cap nodig met oorbeschermers. Deze cap heeft een kleur (blauw of wit) om aan te geven wie bij welk team hoort. De cap krijg je in bruikleen van OSVH.

Hier meer informatie over Onderwaterrugby bij OSVH
Ik wil lid worden -> Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

ONDERWATERHOCKEY

Hoe zit het spel in elkaar?

Onderwaterhockey (OWH) is een sport die, zoals de naam al zegt, zich voornamelijk onder water afspeelt, op de zwembadbodem. OWH wordt gespeeld met teams van maximaal tien personen, waarvan er zes steeds in het water liggen. Een team kan bestaan uit mannen en vrouwen door elkaar. De spelers maken gebruik van eigen lucht, ze spelen dus zonder persluchtflessen. Met een stick van ± 35 cm lang wordt een metalen puck over de bodem van het zwembad vooruit geslagen tot in het doel. Het is een drie dimensionale sport waarbij timing erg belangrijk is; op juiste moment op de goede plek jezelf onder water aanbieden.

Het speelveld varieert nogal eens. Er zijn wel officiële maten, waar op internationale toernooien worden gespeeld, maar in de Nederlandse competitie hangt het speelveld af van het zwembad. De diepte varieert van ca. 2 meter tot 365 meter. Over het algemeen wordt er in vlakke zwembaden op een diepte van 2 meter gespeeld over de gehele lengte van het bad (25 meter) of in zwembaden met een diep gedeelte over de breedte van dat diepe bassin. Aan beide zijden van het veld bevindt zich een doel, een open metalen bak, een soort knikkergoot.

Bij de OSVH kan iedereen meespelen. Ook nemen wij deel aan diverse toernooien in het land en organiseert OSVH geregeld een toernooi waar aan uit het hele land teams deelnemen.

Wanneer wordt er getraind?

Elke woensdagavond wordt er in het zwembad de Lieberg getraind. Van 2030 tot 2130 uur is er mogelijkheid om een opleiding onderwaterhockey te volgen verzorgd door de OWH trainer.
Voor alle spelers is er van 2000 tot 2030 uur de mogelijkheid om deel te nemen aan conditietraining.
Van 2030 tot 2130 uur wordt er gewerkt aan techniek en wordt er een partijtje OWH gespeeld.

Wat heb je nodig?

Voor deelname aan de training beschik je zelf over:

 • een duikbril: deze moet twee aparte glazen hebben, zodat de puck het glas niet kan breken;
 • een snorkel;
 • een handschoen: voor deelname aan wedstrijden beschik je over een (zelfgemaakte) handschoen in een contrasterende kleur van de sticks. Deze is alleen nodig voor de speelhand. De handschoen is bedoeld om je hand te beschermen tegen scherpe randjes aan de zwembadtegels en aanrakingen met de puck of andere sticks. Om die reden is de handschoen bedekt met een laag siliconen;
 • een stick: voor deelname aan de competitie beschik je zelf over een (zelfgemaakte) zwarte en een witte stick volgens officiële maatvoering (zie hier voor reglementen NOB);
 • binnenwatervinnen;
 • een cap: deze heeft oorbeschermers om je tegen de puck en klappen van sticks te beschermen. Verder heeft de cap een kleur (blauw of wit) om aan te geven wie bij welk team hoort. Daarnaast heeft de cap een nummer, voor de administratie van spelers. De cap krijg je in bruikleen van OSVH;
 • een spelerskaart: voor deelname aan de competitie en toernooien beschik je over een spelerskaart. Deze wordt door de contactpersoon van de onderwaterhockey commissie aangevraagd bij de NOB.

Wie is wie?

Heb je nog specifieke vragen over onderwaterhockey? Neem dan gerust contact op met één van de volgende vrijwilligers:

functie:

trainer

commissielid

commissielid

naam:

 

Johan Jansen

Henk Wijmans


Hier meer informatie over Onderwaterhockey bij OSVH
Ik wil lid worden -> Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.